Leonardo da Vinci’nin Az Bilinen Dahilikleri
leonardo da vinci kimdir? Leonardo da Vinci, yalnızca bir ressam değil, aynı zamanda bir mucit, bilim insanı ve filozof olarak tarihe damga vurmuş çok yönlü bir figür olarak kabul edilmektedir.
GaagArt, Barok döneminin duvar resimlerindeki dram, ihtişam ve duygusal derinliğin altını çizer, bu eserlerin zamanını aşan güzelliğini ve etkisini vurgular.
GaagArt, Barok Çağ'ın duvar resimlerini incelerken, bu eserlerin drama, zengin renkler, dramatik ışıklandırma ve keskin gölgelerle karakterize edildiğini vurgular. Bu dönem, hareketli figürler, ihtişamlı manzaralar ve duygusal derinliği ile tanınır. Chiaroscuro tekniği, eserlere özgün bir dramatik atmosfer katarken, sosyal temalar güç, hiyerarşi ve dönemin toplumsal yapısını yansıtır. Barok sanat, duygusal etki ve dinamizmle insan ruhunu harekete geçirmeyi amaçlar.
Barok sanat eserleri drama, zenginlik, derin renkler ve yoğun gölgeler ile karakterize edilir. Dönemin eserlerinde sanatçıların sıcak renkler kullandığı ve yalnızca ana renklerden yararlandığını söylemek de doğru olur. Bu dönem özgün tarzı ve bakış açısı ile zamanında büyük bir yankı uyandırmıştır denilebilir.
Soru: Barok Çağ'daki duvar resimlerinin ana özellikleri nelerdir?
Cevap: GaagArt'a göre Barok Çağ'daki duvar resimlerinin ana özellikleri drama, zengin renkler, dramatik ışık ve gölgeler, ve duygusal etkidir. Bu dönem, hareketli figürler ve sosyal temalarla insan ruhunu etkilemeyi hedefler.
Barok tablolar sanatın odak noktaları ile arka plan arasında yüksek kontrasta sahip dramatik bir atmosfer üreten, loş ışıklı sahneler yaratmak için ışık ve karanlık arasındaki etkileşimle oynanan görüntüler içeriyor. Buna ise dönem özelinde Chiaroscuro tekniği deniyor. Bu sanat türünde çizilen tablolar kişide büyüklük, saygı ve hayranlık duygularını uyandırıyor. Dönemin tablolarının amacının hareket halindeki figürleri ile karanlığın derin kontrastını kullanmak olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Bu tablolarda sıklıkla ihtişam, duyusal zenginlik ve drama gibi unsurlar ile karşılaşmak son derece mümkün. Bu duyguları uyandırmak için eserler abartılı hareketler ve net ayrıntılar ile karakterize edilir. Buna göre dönem eserlerinin duyulara ve duygulara hitap etmeyi amaçladığı söylenebilir.
Barok dönemi sanatı içerisinde birçok duygusal duvar tablolarına da yer veriliyor. Dönemin sanat anlayışı insan içerisindeki duyguları harekete geçirmek olarak biliniyor. Bu nedenle neredeyse tüm tablolarda bu amaç doğrultusunda hareket ediliyor. Bu dönem adeta bir müzik, dans, resim, heykel ve şiiri bünyesinde barındırıyor. Dönem eserleri duyusal zenginlik, dramatik gerçekçilik ve yoğun duygu üzerinde inşa ediliyor.
Eserlerin bu denli duygusal nitelikler taşımasının nedeni ise aslında insan figürlerinin kullanımı denilebilir. Bu figürler belirli mesajları iletmek ve izleyicinin duygularını harekete geçirmek için eserin bir dramaya dönüştürülmesine yardımcı oldu. Bu nedenle dönem eserleri bireysellik ve hayal gücü üzerine kurulu şekilde duygusal bir hal alıyor.
Genel olarak Barok resim unsurlarının ana özellikleri drama, derin renkler, dramatik ışık, keskin gölgeler ve koyu arka planlar olarak biliniyor. Rönesans sanatı sakinliği ve rasyonelliği vurgulamayı hedeflerken, Barok sanatçılar keskin kontrastları, tutkuyu ve gerilimi vurguladı denilebilir. Barok dönemle birlikte tarih ve manzara resimlerinin yanı sıra portreler, tür sahneleri ve natürmortlarda da bir artış oldu.
Dönem sanatçıları büyük bir çoğunluk ile ihtişamı ve zenginliği göstermeyi tercih etti diyebiliriz. Eserlerin göz alıcı unsurları ise bunu doğrular bir niteliğe sahip. Dönemin eserleri ayrıca dengesiz ve simetrik olmayan formları ile de ön plana çıkıyor. Bu ışıltılı duvar resimleri dini mimarilerde de ihtişam olarak ortaya çıkmayı başardı.
Barok döneminde sanat dinamizm olarak bilinen bir hareket duygusuyla karakterize edilir. Bu hareket duygusunu elde etmek için barok ressamlar iki farklı teknikten birini kullanabilirler. Güçlü eğriler ve zengin süslemeler gibi abartılı efektler kullanabilirler veya bir sahneyi doğal olarak meydana geldiği gibi boyayabilirler. İlk teknik dinamik Barok resim olarak bilinirken ikincisi ise gerçekçi Barok resim olarak ifade edilir. Dinamik Barok resimler genellikle çok idealist olduğu için mükemmel beden gibi unsurlardan oluşur. Gerçekçi Barok resimler ise daha çok ayrıntılara ve gerçek dünyanın uyumsuz yönlerine odaklanır.
Barok döneminin dinamik mimarisi genel olarak sanatı süslemeye ağırlık verir. Dinamik Barok besteciler kompozisyonlarında karmaşık armoniler ve çoklu enstrümanlar kullanmaya başladı. Dinamik Barok sanatı, klavsen gibi telli çalgıları tercih eder diyebiliriz. Klasik dönem ise piyano ile birlikte nefesli çalgıları tercih ediyordu. Dinamik eğilim aynı zamanda Klasik döneme göre daha fazla yaratıcılık barındırıyor ve koleksiyon solosu için daha fazla şansa sahip. Ayrıca Dinamik Barok sanatçılarının bu dönemde operayı ayrı bir müzik türü olarak başlattığını söylemek de doğru olur.
Bu tabloların zamanın hiyerarşik ve ataerkil toplumunu yansıttığı rahatlıkla söylenebilir. Döenmin sosyal anlamda sanat anlayışının iktidardakiler aracılığıyla geliştiği ve onlar tarafından hem zengin hem de anlamlı olmaya ikna etmek için kullanıldığı da ifade edilebilir. 17. yüzyıl sanat eserleri bu dönemin adı ile anılıyor ve görüldüğü üzere Rönesans döneminden çok daha ayrı bir yol izliyor. Bu bağlamda Rönesans eserlerinin tam tersi olduğunu söylemek mümkün olan Barok dönemi eserleri tüm gösterişi ile ortaya çıkıyor.
Barok dönem sanat eserlerinden başka Rönesans dönemi sanat eserleriyle ilgili yazımızı daha buraya tıklayarak okuya bilirsiniz.