Rembrandt: Bir Dahinin Hayatı ve Ölümsüz Eserleri
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Hollandalı bir Barok dönemi ressamıdır ve sanat tarihinin en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Teknoloji ve sanatın entegre bir şekilde ele alınması olarak değerlendirilen dijital sanat 21. yüzyıla damgasını vurmaya başlamıştır. Bilgisayarların ön planda olduğu, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesi ile gerçekleşen sanat, dijital sanat olarak adlandırılır. Yeni medya teknolojilerinin kullanıldığı, içerik ve uygulama olarak hem sosyal hem de matematik ve fizik bilimlerinden, tezlerinden, veri ve bulgularından yararlanılan dijital sanat, sanat süreçlerini tamamen etkilemiş, sonsuza dek değiştirmiştir. Bakış, bilinç ve teknoloji gibi kavramlara uygun olan, çeşitli kuramlarla değiştirip dönüştürülen dijital sanat, sanatçıların üretim süreçlerini de tamamen değiştirmiştir.
Duvar sanatında minimalizmi GaagArt Duvar tabloları ile daha iyi anlayacaksınız.
Bir döneme dair araştırma yapmak, bu dönemde ne gibi değişiklikler olduğunu, dönem insanlarının hangi durumlarla baş etmek zorunda kaldığını ve dönemin detaylarını anlayabilmek için en mantıklı yöntem dönem boyunca üretilmiş sanat eserlerini incelemektir. Her sanatçı döneminden etkilenir. Dönemin teknolojilerine ve getirilerine uygun üretimler yapar. Bu açıdan değerlendirildiğinde teknolojinin gelişmesi ile beraber sanat eserlerinde kullanılmayacağını düşünmek doğru olmaz.
Duvar tabloları da dahil olmak üzere dijital sanat sanatın bütün süreçlerini girmiş, üretimleri ve ortaya çıkan eserleri tamamen değiştirmiştir. Sanatçılar zamanın teknolojisini kullanarak üretimlerini yapmış, bu durumu malzeme ve teknik konusunda sınırsız bir özgürlük yaratmıştır. Dijital sanatın ne zaman ve ne şekilde ortaya çıktığına dair tek bir cevap vermek mümkün değildir. Özellikle sanayi devrimi ve sonrasında gelen mekanizasyon, teknik gelişmelerin yoğunlukla yaşandığı bir dönemi beraberinde getirirken, bu durum sanatı da etkilemiştir. 1830 yıllarında fotoğrafın bulunması ile yeniden üretim yöntemleri son bulurken, geçmiş yıllardan bugüne sanat anlayışı göz önünde bulundurulduğunda dijital sanatın etkileri daha anlaşılır olmaktadır.
Dijital sanat olarak değerlendirilemeye başlanan bu sürecin ilk zamanlarında gidildiğinde pop art göze çarpar. Seri üretimin, seri üretim nesnelerinin en sık kullanıldığı sanat akımı pop arttır. Bu açıdan değerlendirildiğinde pop art için dijital sanatın ilk ayağı olduğunu dile getirmek mümkündür. Bu döneme damgasını vuran ve öncülerinden biri olarak değerlendirilen Andy Warhol, dijital sanatın ne olduğunu izleyicilerine adeta kanıtlamış ve kendisinden sonra gelecek onlarca sanatçıya ilham olmayı başarmıştır.
Andy Warhol pop art konusunda öncü olmuş ve kendisinden sonra gelecek sanatçılara ciddi bir referans olarak değerlendirilmiştir. Türkiye’de ilk dijital sanat örneklerine bakıldığında 1960 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Özcan Onur’un çalışmaları görülür. Resim ve heykel çalışmalarını sürdürdüğü esnada bilgisayar ortamında grafik programları geliştiren bir ekibe dahil olmasıyla Türkiye’nin ilk dijital sanatçılarından biri haline gelmiştir. Hemen ardından yaklaşık 20 yıl sonra Hamdi Teli nesnelerin gözle görülen biçimlerinden yola çıkmış, bilgisayar grafikleri ve fotoğraflardan yararlanarak dijital duvar sanatı projeleri yaratmaya başlamıştır.
Bu sanatçılar Türkiye’de dijital sanatın gelişimi adına önemli bir rol oynarken, dünyanın her yerinde dijital sanat hızla gelişmeye devam etmektedir. Amerikalı matematikçi ve sanatçı Ben Laposky dünyanın her yerinde dijital sanatın öncülerinden biri kabul edilir. 1950’li yılların başında dalga fonlarından elektronik görüntüler yaratan, soyut tablolar adına önemli çalışmalar gerçekleştiren sanatçı senkronizm, geometrik resim ve fütürizm gibi pek çok akımdan etkilendiği çalışmalar ortaya koymuştur.
Çağdaş sanat akımları arasında değerlendirilebilecek dijital sanat özellikle izleyiciler arasında ciddi bir kafa karışıklığına yol açar. Bu döneme kadar meydana gelmiş sanat akımlarının neredeyse tamamının bir sonu vardır. Bir dönemi sanat akımı yapan başlangıç ve bitiş tarihlerinin olmasıdır. Bu açıdan ele alındığında dijital sanat bir sanat akımı olmaktan ziyade, sanatın evrildiği hal olarak anılmaktadır. Dijital sanatın duvar tablolarındaki etkisi ise günümüz izleyicilerinin dikkatini en çok çeken konulardan biridir.
Teknolojinin hızla geliştiği bu günlerde, dijital sanatın sanatçıların ilk tercihlerinden biri haline geldiğini söylemek mümkündür. Farklı alanlarda üretim yapan, üretimlerinde teknolojiyi kullanan, bu sayede sınırsız bir malzeme özgürlüğüne sahip olan dijital sanatçılar arasında örnek olarak verilebilecek pek çok isim vardır.
Özetle her dönem olduğu gibi teknoloji dönemi olarak değerlendirilen 21. yüzyıl ve sonrasında sanat adına önemli ve kapsamlı hale gelmiştir. Sanatta teknoloji kullanımı sanatçılara ciddi bir özgürlük tanırken, sanatçıların dijital ortamda üretim yapmalarının hem avantaj hem de dezavantajdır olduğu görülür. Dijital teknolojiler ve sanatsal ifade sanatın daha erişilebilir hale gelmesini sağlamış aynı zamanda sanatçılara teknik ve malzeme konusunda benzersiz bir özgürlük tanımıştır.