Sanat, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur ve zaman içinde toplumların kültürel, sosyal ve politik yapılarıyla şekillenerek farklı akımlara ayrılmıştır.
Küratöryel eleştiri, sergilerde sanatın yorumlanması ve sunumunun şekillendirilmesinde küratörlerin rolünü vurgulayan bir uygulamadır.
Sanat eserlerindeki kültürel yorumlar, sanatçıların keşfetmeyi seçtiği temalar aracılığıyla kendini göstermekte ve sosyal, politik ve çevresel sorunları ele almaktadır.
Sanat eleştirisinin piyasadaki yeri oldukça stratejik ve çift yönlü bir etkileşim barındırmaktadır.
Sanat eleştirisi, sanat eserlerini değerlendirmek, yorumlamak ve anlamlandırmak amacıyla yapılan bir disiplin uygulamasıdır.
Sanat eleştirisi, geçmişten günümüze sanat eserlerini anlamlandırma, değerlendirme ve toplumla ilişkilendirme işleviyle önemli bir yere sahiptir.
Sanat eleştirisinde etik, insanların algısını ve sanatsal söylemi şekillendirmede hayati öneme sahiptir
Eleştirel Sanat Teorisi, sanatın özellikle kapitalizm altında toplumsal yapılarla nasıl etkileşime girdiğini incelemektedir.
Sanatçı-eleştirmen ilişkisinin, karşılıklı anlayış, saygı ve etkili iletişim üzerine inşa edilmesi gerekmektedir.
Çağdaş sanat, en genel haliyle, günümüzde üretilen sanatı ifade eder. Bu akım, resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans ve video gibi sanat formlarını kapsamaktadır.
Sanat eleştirisi, Disiplin Temelli Sanat Eğitimi’nin dört temel alanından biri olarak kabul edilir (uygulama, sanat tarihi, estetik ve sanat eleştirisi).
Sanat eleştirmenliği, sanat eserlerini analiz edip değerlendiren bir meslek dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.