Rembrandt: Bir Dahinin Hayatı ve Ölümsüz Eserleri
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Hollandalı bir Barok dönemi ressamıdır ve sanat tarihinin en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Yeni medya sanatı son birkaç yılda en çok kullanılan sanat terimlerinden biri haline gelmiştir. Çeşitli sanatçılar tarafından sürdürülen bir sanat akımı olarak değerlendirilebilecek yeni medya sanatı, teknoloji ile sanatın entegre edilmesini sağlar. Yeni medya sanatının hızla gelişmesine yol açan birden fazla etken bulunur. Teknolojik olanaklar, kimliklerin inşa sürecinin araştırılması bakımından önemli bir aygıt haline gelirken, internetin hızla gelişmesi de yeni medya üretimlerini mesela illüstrasyonlar destekler niteliktedir.
Geçmiş yıllara bakıldığında internet kullanımının bugün olduğu kadar yaygın olmadığı görülür. Bu durum insan hayatındaki bazı alışkanlıkların hızla değişmesini sağlamıştır. Değişen alışkanlıklar ve arasında sanatsal üretim süreçleri de yer alır. İnternet kullanımının yaygınlaşması, günümüzde büyük ya da küçük fark etmeksizin bütün çalışmaların internet üzerinden gerçekleşiyor olması insanların farklı alanlarda özgürleşmelerine yardımcı olmuştur. Bu durum en önemli işlerin internet üzerinde halledilebilir olması ya da sanatın teknoloji ile entegre edilmesi gibi farklı şekillerde ele alınabilir. İnternet üzerinden sanat üretim süreçlerinin yürütülmesi sanatçılara büyük bir özgürlük ve farkındalık verirken, sanatın erişilebilir olması konusunda da önemli bir katkı sağlamıştır.
Teknoloji ve sanat birbirinden ayrı düşünülemez. Sanatçı her zaman yaşadığı toplumdan ve dönemden etkilenmiş, sanat üretimlerinde döneminden izlere yer vermiştir. 21. yüzyılın gerçeği olarak değerlendirilen en önemli etken ise teknolojik gelişmelerdir. Gelişmelerin hızla devam ettiği, sanatçıların kendilerini ifade etmekte zorlandıkları, biçimsel ve teknik açıdan sınırsız bir özgürlüğün sağlandığı internet ortamı, sanat üretimleri konusunda da etkilidir.
Klasik tablo sanatından farklı olarak yeni medya sanatı için Türkiye ve Orta Doğu’da yeterince popüler olmadığını söylemek yanlış olmaz. Ancak bu durum uluslararası sanat arenasında var olmadığını göstermez. Pek çok coğrafyada başarılı örneklerine rastlanabilecek bir sanat alanı olan yeni medya sanatı, 1990 sonrasında hızla gelişme göstermiştir. Medya teknolojileri ve dijital kültürün gelişmesi ile kültürel, estetik ve politik alanlarda kaygılarını gidilmesiyle sanat yapıtları gelişmeye başlamıştır. Çağdaş sanat akımları arasında yer alan yeni medya sanatına dair tek bir tanımlama yapmak mümkün ya da doğru değildir. Sanatın farklı süreçlerini içerisinde barındıran, sanatçıların ifade özgürlüğüne sahip olmalarını destekleyen bu süreç, farklı sanatçıların ve sanat eleştirmenlerinin bireysel ifadeleri ile şekillenir. En önemli yeni medya sanatçıları arasında Nam Jun Paik, Jeffrey Shaw, Refik Anadol ve James George gibi isimler bulunur.
Yeni medya sanatını kavramak için sanat alanının tarihsel geçmişine bakmak gerekir. 20. yüzyılın ilk yarısında meydana gelen Dada hareketi, yeni medya sanatının öncülerinden biridir. Dada hareketinin ortaya çıkması savaşın endüstrileşmesi ile direkt olarak ilişkilidir. Bununla birlikte metinlerin mekanikleşen yeniden üretime tepkisi gibi yeni medya sanatı da bilgi teknolojilerinin devrim ve kültür formlarının dijitalleşmesine karşı bir yanıttır. Buna bağlı olarak Dadaizm hareketinin yeni medya sanatının yeniden belirlenmesi konusunda öncülük yaptığı da söylenebilir.
Dijital sanat ve yeni medya sanatı birbirleriyle sık sık karıştırılan iki farklı sanat türü olarak ele alınabilir. Ne dijital sanal ne de yeni medya başlayıp biten bir süreç olmadığı için akım olarak değerlendirmezler. Bunun yerine günümüzün gerekliliklerine ve getirilerine ayak uyduran, değişen ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen ve sanatçılara özgürlük vermeyi amaçlayan bir atılım olarak ele almak daha doğrudur.
Bilgisayar kaynaklı programlar aracılığıyla üretimler yapmak son birkaç yıl içerisinde popüler olmuş bir durum değildir. Bilgisayar kullanımının etkin hale geldiği günden bu yana bilgisayar kaynaklı üretimlerin yapılması sanatsal süreçler için geçerlidir. Ancak yeni medya sanatının görünür ve etkin hale gelmesi özellikle interaktif duvar sanatı konusunda en önemli rollerden birini oynamış ve büyük gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Yeni medya sanatının duvar sanatındaki etkisi de oldukça büyük olmuştur. Sanatsal üretimlerin kolaylaştığı bir süreç olarak değerlendirilebilen ve bu sayede sanat yapıtlarının okumasının daha etkili hale gelmesini sağlayan yeni medya, bilgi teknolojilerindeki değişimler ile birlikte gelişmektedir. İnternet camiasını içerisine alan, sanatçılara özgürlük sağlayan ve dijital duvar sanatı projeleri gibi farklı eserler ile kendini gösteren yeni medya sanatı, henüz gelişmekte olan bir hareket olarak ele alınabilir. Yeni medya sanatının gelişmesi farklı alanlarda yapılan üretimlere desteklemiştir. Bunların arasında enstalasyonlar, yerleştirmeler, yazılım sanatı, oyun sanatı ve duvar sanatı gibi farklı alanlar bulunur. GaagArt markamız da bu yeni medya sanatı trendlerini benimseyerek, çeşitli dijital duvar sanatı eserleri sunmaktadır.
Dijital duvar sanatı ve yeni medya sanatının heyecan verici dünyasını daha yakından keşfetmek için blog sitemizi ziyaret edin.