Kadın Ressamların Sanat Tarihinde Yeri
Kadın ressamlar arasından her biri kendine özgü sanat anlayışıyla sanat tarihine katkıda bulunmaktadırlar.
Kanvas, impresyonist sanatçıların eserlerine boyut ve derinlik kazandıran temel bir malzemedir.
İmpresyonizm, ışık ve renk kullanımıyla anı vurgulayan bir sanat akımıdır ve kanvas bu akımda öne çıkan malzemelerden biridir. GaagArt, impresyonistlerin kanvas kullanımını ve bu malzemenin sanat eserlerine kattığı derinlik ve boyutsallığı inceler.
İmpresyonizm büyük çoğunlukla an kavramını öne çıkaran ve resmedilen unsurun ışık ve renkle desteklenmesiyle oluşan bir sanat akımı olarak ifade edilebilir. Bu sanat akımında kanvas kullanımına büyük ölçüde rastlamak mümkün. Ortaya çıkan eserler ise günümüze kadar ulaşmıştır.
Klasik Kanvas Tablolar adlı içeriğimiz de kanvas konusunda dikkatinizi çekebilir.
Kanvas sanatı İmpresyonizm sanat akımında da tercih edilmiştir. Dönem sanatçıları alışılmışın dışına çıkarak küçük ebat değerlerine sahip kanvaslar kullanmıştır. Böylece hem kanvasların daha rahat taşınması hem de anı yakalamanın daha kolay bir hale gelmesi amaçlanmıştır. Kanvas üzerine impresyonizm akımını kullanarak sanatını icra eden birçok sanatçı bulunur. Claude Monet isimli sanatçı Şafak İzlenimleri eseri tuval üzerine yağlı boya tekniği ile yapılmıştır. Eser üzerinde gelişmiş perspektif unsurları yer alır ve eserde sisli bir manzara resmedilmiştir.
Edgar Denas’ın Bale Sınıfı isimli tablosu da aynı şekilde yağlı boya tekniği ile yapılmıştır. Eser bünyesinde ortaya konulan derinlik ise görenleri büyülemektedir. Camille Pissarro isimli ünlü ressamın Kırmızı Çatılar isimli tablosunda da aynı teknikten yararlanılmıştır. Tabloya bakıldığında derinlik unsuru ile desteklenmiş köy evleri görmek mümkün. İmpresyonist sanatçılar görüldüğü üzere eserlerinde derinlik ve boyut algısından, perspektiften büyük ölçüde yararlanmıştır. Yararlanılan bu unsurlar ise kanvas ile birleştiğinde ortaya gerçek anlamda sanat eserleri çıkmıştır.
İmpresyonist teknikler kullanılarak yapılan kanvas tablolarda genel olarak hızlı fırça darbelerine rastlamak mümkün. Sanatçılar anı resmetmeye çalıştıkları için fırçalarını son derece hızlı bir şekilde kullanır. Sanatçılar aynı zamanda eserlerinde derinlik yarattıkları için renkleri canlı bir şekilde kullanmayı tercih eder. Bu sayede eserlerdeki gölge oyunları da daha etkili bir şekilde ön plana çıkar. Bu unsurlara bağlı olarak bu eserlerde netliğin karıştığı birçok çizgisel form ile karşılaşmak da mümkün. Sanatçılar bu teknikleri kullanarak an içerisinde gördüğü şeyleri tuvallerine başarılı bir şekilde aktarır.
Bu tekniklerin kanvas üzerinde yer alması ise eserin kalitesini büyük ölçüde artırır. Üzerine nüfuz eden boyayı dağıtmadan koruyabilen kanvaslar sayesinde sanatçıların kullandıkları tüm renkler ve perspektif unsurları son derece kaliteli bir şekilde görülebilir. Özellikle bu sanat akımında tercih edilen küçük tuvaller içerisine sanatçılar birçok boyut ve perspektif unsurunu sığdırmıştır.
3-lü dikey Kanvas tablolar üzerine yapılan eserler sayesinde sanatçının vermek istediği derinlik ve boyut algıları tam anlamıyla fark edilir. Böylece kullanılan teknikler sayesinde küçük çizilen tüm nesneler büyük ölçüde uzaktaymış gibi görünür. Kanvas malzemenin sağlam olması nedeniyle ise bu sanat eserleri birtakım yöntemler ile günümüze kadar başarılı bir şekilde ulaşmıştır. Birçok eser günümüzde müzelerde ve galerilerde sergilenmektedir.
İmpresyonizmde kanvas kullanımı popülerliğini sürdürmeye devam ettikçe estetik algısını da büyük ölçüde geliştirmiştir. Ünlü ressamların tablolarında kanvas sayesinde daha derin ve boyutlu görünüme sahip eserler dönemin sanat anlayışının gelişmesini sağlamıştır. Amacı anı yakalamak ve resmi olduğu gibi aktarmak olan bu sanat akımında bu nedenle kanvas kullanmak sanatı birkaç adım ileriye taşır. Sanatçılar kullandıkları küçük tuvaller ile doğaya çıkarak gözlerinin önünde yer alan detayları kanvaslarına aktarmıştır. Aktarma sırasında ise gelişmiş yöntemler kullanılmış ve büyük ya da küçük olmak üzere birçok unsura yer verilmiştir.
İmpresyonizm ve kanvas tablolar arasındaki mükemmel uyum sayesinde sanatçı resmetmek istediği atmosferi derin bir şekilde tuvaline aktarabilir. Bu sayede sanat akımı da kendi içerisinde gelişerek sanatçıların ve eserlerinin popüler hale gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Kişiler sanat eserlerine baktıkları zaman gördükleri manzaraya kendini kolay bir şekilde adapte edebilir. Bu ise kanvas kullanımının eserler üzerindeki etkisi sayesinde meydana gelir.
İmpresyonist kanvas sanat eserleri sonraki zamanlarda ortaya çıkan bazı sanat akımlarının üzerinde de büyük bir ölçüde etkili olmuştur. Kanvas sanatının çekiciliğinden etkilenen dönem sanatçıları post empresyonizm ve çağdaş sanat akımlarında da bu çekicilikten yararlanmayı tercih etmiştir. Post empresyonizm sanat akımında özellikle Vincent Van Gogh’un tablolarının çoğunda kanvas kullanımının etkilerini görmek son derece mümkün. Ünlü sanatçının canlı renk kullanımı ve çeşitli fırça darbeleri bu unsuru kanıtlayan bir nitelik taşır. Günümüzde ise sanatçılar kanvastan yararlanarak yaratıcılıklarını güçlendiriyor ve kendini özgür bir şekilde ifade etmenin yollarını buluyor.
Soru: İmpresyonizm akımında kanvas neden bu kadar önemli bir malzeme olarak kullanılmıştır?
Cevap: İmpresyonizm, anı yakalama ve doğal ışığı vurgulama üzerine kurulu bir sanat akımıdır, bu yüzden sanatçılar, hızlı ve etkili renk geçişleri yapabilmek için kanvası tercih etmişlerdir. GaagArt'ın analizine göre, kanvasın sağlam yapısı ve renkleri canlı tutma kapasitesi, bu akımda kanvasın vazgeçilmez olmasını sağlamıştır.