Leonardo da Vinci’nin Az Bilinen Dahilikleri
leonardo da vinci kimdir? Leonardo da Vinci, yalnızca bir ressam değil, aynı zamanda bir mucit, bilim insanı ve filozof olarak tarihe damga vurmuş çok yönlü bir figür olarak kabul edilmektedir.
Ortaçağ, sanatın ruhsal ve dini boyutlarının ön plana çıktığı, toplumsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir dönemdir. GaagArt, bu dönemin duvar tabloları üzerine derinlemesine bir bakış sunar.
Ortaçağ sanatı, zengin bir tarihi ve kültürel mirası temsil eder, özellikle duvar tabloları dönemin ruhsal derinliklerini ve sosyo-kültürel dinamiklerini yansıtır. GaagArt olarak, bu dönemin sanatsal üretimlerinin, özellikle de duvar tablolarının incelenmesi, Ortaçağ'ın ruhsal, dini ve estetik değerlerini daha iyi anlamamızı sağlar.
Ortaçağ sanatı birden fazla etken sebebiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve incelenmesi gereken çok sayıda detayı içerisinde bulunduran üretimlerdir. Ortaçağ, bugün dahi etkilerinin görüldüğü, pek çok gelişmenin yaşandığı ve dünyanın hızlı bir şekilde dönüşüme uğradığı zaman aralığıdır. Bugünün gözüyle bakıldığında anlaşılması zor bir dönem olduğu doğru olsa da bu dönem yapılan sanat eserlerini incelemek, dönemi daha yakından anlamak konusunda bizlere yardımcıdır. Kendine has bir dönem olduğunu söylemenin mümkün olduğu ortaçağ, uzun yıllar boyunca “Karanlık Çağ” olarak da adlandırılmıştır. Tüm bu etkenler dönem boyunca gerçekleşen sanat üretimlerine duyulan ilgiyi arttırır.
Bu yerde Barok Çağında Duvar Resimleri adlı içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.
Ortaçağ’da yapılan duvar resimleri ruhsal açıdan oldukça önemli bir derinliğe sahiptir. Bu durumun en önemli sebebi ise dönem boyunca en etkili faktörün kilise ve din olmasıdır.
Tarikatların hızlı bir şekilde yaygınlaştıkları, hızla manastır sistemine geçilen ve Hristiyanlığın önüne geçilemez bir şekilde yayıldığı bu dönem sanat eserlerinde izlenebilen etkilere sahiptir. Pagan gelenekleri yavaş yavaş dönüşürken, halk üzerinde ciddi etkiler meydana gelmeye başlamıştır. Bu durum Ortaçağ’da üretilen sanat eserlerinin ruhsal açıdan önemli bir derinliğe sahip olmasını sağlarken, uzun yıllar boyunca etkisi sürecek üretimler gerçekleşmiştir.
12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesi ile şekillenen Gotik sanat, Latin sanatına bir tepki olarak meydana gelmiştir. Ortaçağ’ın sonuna yaklaşırken, Rönesans’ın başlamasına yardımcı olan bu sanat akımı, mimarlık başta olmak üzere sanat eserlerinin tamamını önemli etkiler yaratmıştır. Heykel, resim, yazı, süs ve gündelik eşyalarda dahi etkili olmuştur.
Gotik sanat Ortaçağ’ın sonuna yaklaşırken meydana gelmiş olsa bile dönemin etkileri altında kalmıştır. İlk ve orta aşamasında kişi ya da perspektifler doğal olarak gösterilmemiş, bunun yerine düzenlemeler kişilerin önemine göre gerçekleştirmiştir. Resimlerde dini konular ön planda tutulmuş, renk kullanımı etkili olmuştur.
Gotik dönemde yapılan sanatsal üretimlerde koyu renk tonlarına ağırlık verilmiştir. Tercih edilen renkler bir önceki dönemde dinin baskıları sebebiyle hem halkın hem de sanatçıların ne denli problemler yaşadıklarını anlatmayı amaçlamıştır.
Ortaçağ’da kilisenin baskınlığının ön planda olduğu bir dönemdir. Bu durum pek çok açıdan zorlayıcı olmuş, sanatçılar yalnızca dine yönelik eserlerin üretimini yapmaya zorlanmıştır. Bugün halen önemini korumaya devam eden Ortaçağ dönemi sanat eserleri yaşanan problemleri daha iyi anlamak ve dönem hakkında bilgi sahibi olmak için incelenmelidir.
Kullanılan renkler, renk paleti, ön planda tutulan olgular, sanatçıların kendilerini ait teknikleri ve kısıtlı alanda bile özgürlük arayışları Ortaçağ’ın dini duvar tablolarında ön plana çıkar. Bu durum yaşam alanlarında tercih edilen tabloların alanı daha etkili hale getirdiğini gösterir.
Ortaçağın sanat eserlerini evinize cam tablolar içerisinde yansıta bilirsiniz.
Dini bir konunun sanata aktarılması sonucu meydana gelen sanat eserleri ikonografi olarak değerlendiriliyor. Günümüzde bir meslek olarak ele alınan ikonografi dini simge bilimin tarihsel gelişimini gözlemlenmesi adına önemli bir rol oynuyor.
Simge bilim olarak da değerlendirilen ve sanat tarihi biliminin bir dalı olan ikonografi, özellikle orta çağı üretimlerinde sık sık göze çarpıyor. Giovanni Pisano, Cimabue, Glotto di Bondone veya Leon Battista Alberti gibi dönemin ünlü sanatçıları tarafından yapılan ikonografik eserler, halen döneme ışık tutan en önemli üretimler arasında yer alıyor. Bu durum Ortaçağ sanatçılarının ikonografi kullanımı konusunda önemli bir zenginliğe sahip olduklarını gösteriyor.
Ortaçağ tabloları hakkında bugüne dek yapılan pek çok inceleme vardır. Ortaçağ döneminde yapılan sanat üretimlerine duyulan ilginin halen çok yoğun olmasının sebebi Ortaçağ duvar sanatının gelecek dönemlere önemli etkiler yaratmış olması ile direkt olarak ilişkilidir. Ortaçağ duvar sanatını daha yakından incelemek ve anlayabilmek için öncelikle renk paletini incelemek gerekir. Bu dönem yapılan üretimlerde daha koyu ve canlıdan ziyade donuk renklerden oluşan paletler olduğu görülür. Bu durumun en önemli sebebi ise sanatçıların büyük bir baskı altında olmalarıdır. Bununla birlikte baskı altında olan yalnızca sanatçılar değildir. Kilisenin baskısı sebebiyle halk da bundan etkilenmiş, bu sebeple Ortaçağ karanlık çağ olarak anılmıştır. Bu gibi etkenler göz önünde bulundurulduğunda yapılan üretimlerde kullanılan renk paletinin baskın e sıkkın ruh halini başarılı şekilde yansıttığı görülür.
Bu dönem tablolarını farklı tarza sahib insanlar salon tabloları ve ya ofis tabloları olarak kullana bilir.
Soru: Ortaçağ duvar tabloları neden önemlidir?
Cevap: Ortaçağ duvar tabloları, dönemin dini ve ruhsal değerlerini, sosyal yapılarını ve sanatsal evrimini yansıtan önemli kültürel miraslardır. GaagArt, bu eserlerin detaylı incelemesiyle, Ortaçağ sanatının derinliklerine dair kapsamlı bir perspektif sunar.